Een broodjeszaakeigenaar uit Haarlem is veroordeeld tot bijna 5000 euro boete omdat ze een kom erwtensoep van Google had geplukt en gebruikt heeft op haar Facebookpagina.

We bezondigen ons er allemaal wel eens aan: we zoeken een afbeelding of tekst op Google en gebruiken deze op onze eigen site of onze social media accounts. Geen probleem, zou je denken. Toch is dat voor Roswitha Heijmerink onlangs verkeerd uitgepakt.

Vorig jaar besloot ze een winterspecial te serveren: erwtensoep. En aangezien de stijl van haar broodjeszaak boerenbont is Googlede ze “erwtensoep boerenbont”. Al gauw kwam ze uit bij onderstaande foto.

Archieffoto van een kom erwtensoep (niet de afbeelding die Roswitha op Facebook plaatste).

Nog geen week later ontving Roswitha een bericht van de maker van de foto. Hij eiste een schadevergoeding omdat ze zijn foto onrechtmatig had gebruikt. De fotograaf vroeg niet minder dan 1500 euro daarvoor.

Hoewel ze nog probeerde het samen met de fotograaf op te lossen reageerde hij niet meer en ontving Roswiha na enkele weken een dagvaarding.

 

In de rechtbank

De fotograaf was verder gaan zoeken op haar Facebookpagina en had nog drie foto’s gevonden uit 2016 die ze gebruikt had zonder toestemming, en ook daar wilde hij een schadevergoeding voor. Vorige maand moest ze voor de rechter verschijnen. Die oordeelde dat ze de foto’s niet had mogen gebruiken zonder toestemming en bronvermelding. En hij veroordeelde haar voor het onrechtmatige gebruik van de 4 foto’s. Daarbovenop moet ze nog de kosten van de advocaat van de fotograaf betalen.

Dus…

Daarom heb je altijd de nadrukkelijke toestemming van de auteur van een afbeelding nodig en moet je altijd de bron vermelden. Auteursrecht is dan ook één van de redenen waarom we bij NetPeople werken met onze huisfotograaf Bart. Want foto’s van je eigen bedrijf en je eigen producten spreken niet alleen veel meer aan dan die generische iStock foto’s, ook een fiasco als wat Roswitha overkwam blijft je zo bespaard.

 

Wil jij een bezoekje van onze huisfotograaf? Contacteer ons hier

 

Lees het volledige artikel hier:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4483796/roswitha-foto-van-erwtensoep-facebook-5000-euro-boete?fbclid=IwAR15zy54Rnjxx20Ella-SeLlp8DOo8xr-ov__s8EjzM5NKzCLhH26NT_bN8

Bij NetPeople.be gebruiken we of foto’s gemaakt door onze eigen huis fotograaf of we hebben een uitgebreide collectie stockfoto’s die gratis te gebruiken zijn. Meer weten over onze werkwijze, mail of bel ons.

Blijf op de hoogte:

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks tips, tricks en advies voor uw website, zo blijft u altijd op de hoogte;

[newsletter_signup_form id=2]

Laat een reactie achter