Waarom komen mijn WordPress en Woocommerce emails in de spam terecht

Eén van de nadelen van WordPress. en WooCommerce in het bijzonder, is dat de mail standaard verzonden wordt op een manier die spamfilters niet zo leuk vinden. In plaats van keurig via de mailserver te verzenden, verstuurt WordPress de mail direct vanuit de webserver. En daardoor kunnen er net die dingetjes aan ontbreken, die voor een SPAM filter het verschil maken tussen een legitiem email bericht en gewoon dus SPAM.

Dit is natuurlijk behoorlijk lastig. En tot overmaat van ramp zal de SPAM filter er naarmate je meer mail verstuurt (en in een succesvolle webwinkel kan er op een dag heel wat mail uit gaan) meer overtuigd raken, dat je een spammer bent. Hoe voorkom je dit?

Er zijn meerdere oplossingen om mails wel goed aan te laten komen. Zo is het een optie om mails te versturen via een third party e-mail service als Mailgun. Dit kost echter vaak geld afhankelijk van de hoeveelheid mails dat er verzonden worden.

Er is echter een uitstekende oplossing waar je bij bijna iedere hosting provider wel gebruik van kunt maken. Je kunt al jouw WordPress mails laten versturen via SMTP.

Wat heb je nodig om SMTP in te kunnen stellen?

SMTP dat is het uitgaande mail protocol en het staat voor Simple Mail Transfer Protocol. Het is de methode voor het versturen van e-mails. Je hebt dan ook de SMTP-gegevens nodig van je hosting provider om alles goed in te kunnen stellen.

Goede WordPress hosting providers bieden naast hosting ook e-maild aan. Zo kun je een e-mailadres maken met jouw eigen domeinnaam in het adres. Bijvoorbeeld: hallo@netpeople.be

SMTP instellen in WordPress

Nu je alle gegevens klaar hebt staan kunnen we aan de slag om SMTP op jouw WordPress website in te stellen. We hebben hiervoor een extra plugin nodig. Ik gebruiken we altijd de plugin Post SMTP Mailer/Email Log

1. Configureer Post SMTP Mailer/Email Log

Om je WordPress website duidelijk te maken dat alle mails via je Google app verstuurd moeten worden, kun je de gratis plugin Post SMTP Mailer/Email Log installeren vanaf WordPress.org.

Nadat je de plugin hebt geactiveerd, ga je naar het nieuwe tabblad Post SMTP binnen je WordPress dashboard en klik je op Wizard om te starten met het configureren.

In het eerste scherm vul je je e-mail adres en de naam in waarmee je e-mail wil verzenden.

Na het klikken op volgende gaat de plugin proberen te achterhalen wat de uitgaande mailserver is. Als de plugin geen mailserver vindt is er niks aan de hand je kan het gewoon invullen.

Gebruik je Office365 dan zal je smtp aan moeten hebben staan in je profiel. in ons geval gebruiken we de SMTP server van onze hostingprovider.

De plugin gaat proberen de benodigde settings te achterhalen, in ons geval maakt het direct de juiste keuze.

In ons geval kunnen de melding in het geel negeren. En gaan we naar het volgende scherm.

Hier vullen de de login gegevens in en klikken op volgende. Dit scherm hoeven we niks aan te passen, we laten het gewoon op mail staan, wil je gebruikmaken van andere notificatie methodes dan kies je de welke je wilt. in het laatste scherm kun je de installatie afronden.

Natuurlijk willen we nu nog even testen of de mail aankomt:

je krijgt van de plugin een melding dat het verzenden van de plugin geslaagd.

Dit is de eerste stap, we gaan natuurlijk kijk of de test e-mail goed is aangekomen..

Missie geslaagde mail is toegekomen en niet in de spam !!

Want to Write for Us?

Ullamcorper enim, aliquam leo morbi lorem tincidunt risus. Magna aenean tellus nulla morbi arcu quis.
Suscipit ornare quis scelerisque sed felis vel pharetra nisl. Elit elementum hendrerit leo.